Holandský režisér chystá v DAD premiéru hry Dostojevského Idiota

17.03.2005 Celý región

Hosťujúci režisér Jan-willem van den Bosch z Holandska pripravuje s činoherným súborom Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove premiéru inscenácie Idiot...
Hosťujúci režisér Jan-willem van den Bosch z Holandska pripravuje s činoherným súborom Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove premiéru inscenácie Idiot na motívy rovnomenného románu Fjodora Michajloviča Dostojevského. Uvedú ju v piatok 18. marca.

Predstavenie je poslednou časťou trilógie, ktorú pre DAD pripravil domáci dramaturg Vasil Turok. Jej predchádzajúce diely za posledné dva roky sú inscenácie Hamlet a don Quijot. Ako Turok na predpremiérovej tlačovej konferencii uviedol, splnil sa mu tým sen, aby na týchto tituloch riešil ľudský rozmer - na Hamletovi otázku cti a pomsty, na donovi Quijotovi rytierskosť človeka a jeho túžbu zmeniť svet a na príbehu o kniežati Myškinovi otázky súcitu a viery v ľudské dobro. Turok predpokladá, že keď \"na jeseň a na jar budúceho roku prepuknú oslavy 60. výročia založenia tohto divadla, tak celá táto trilógia by sa tam mala objaviť v jednom kuse\". Nech si divák urobí \"uzáver, o čom sme vlastne túto trilógiu robili\".
Spolupráca holandského režiséra s DAD bola prvá a ako priznal, nie najjednoduchšia. Komplikovali ju rečové bariéry, Idiot sa v DAD hrá v rusínskom jazyku, ale aj inscenačné. Podľa prvého zámeru malo ísť o predstavenie \"bez slov\", no keďže Dostojevskij je \"uvravený autor\", tak koncepcia padla a režisér spolu s Turkom a hosťujúcim scénografom predstavenia Vladom Čápom vymysleli za pár dni základnú dialógovú osnovu hry. \"Neprerozprávame román, ale vytvárame skúsenosť z poznania románu, \" povedal režisér. Každopádne je pre den Boscha prešovská skúsenosť mimoriadne cenná. Potešila ho súdržnosť hereckého kolektívu, ktorú pri žiadnej inej svojej režijnej práci na Slovensku - v Košiciach, Martine a v Bratislave - nezaznamenal.
Kniežaťa Myškina hrá Jozef Pantlikáš, Nastasiu Filipovnu Vladimíra Brehová a Rogožina Sergej Hudák.
V 59. sezóne DAD (vzniklo a podstatnú časť svojej existencie fungovalo pod názvom Ukrajinské národné divadlo) ide o 320. premiéru.
(jj)
 

Vyberte región